Wednesday 20th of January 2021


news menu leftnews menu right

Miks za liječenje MS-a

Prijava za biltenHTML format?

Baner

Login FormaŽivot sa MS-om Trudnoća i MS
TRUDNOĆA I MS PDF Štampa El. pošta

 

    Multipla skleroza ne povećeva komplikacije tokom trudnoće. Zastarjelo je mišljenje da žene koje boluju od MS-a ne bi smjele rađati. Danas je poznato da trudnoća ima povoljan uticaj na oboljelu od MS-a. Tokom trudnoće broj relapsa se smanjuje zahvaljujući estrogenu koji je u trudnoći u porastu. Ponovno javljanje simptoma može nastati u prvih sešt mjeseci posle porođaja zbog prirodnog smanjenja zaštitnog mehanizma. Rizik od novog relapsa nakon trudnoće je od 20 – 40%, ali treba istaknuti da taj relaps u postporođajnom dobu ne utiče na dugotrajni neurološki ispad.
     Žene koje zatrudne obavezno moraju prekinuti imunomodulacijsko liječenje. Tokom trudnoće liječenje kortikosteroidima se treba izbjegavati zbog uvećanog rizika od oštećenja ploda.
     Porođaj kod žena koje imaju MS značajno se ne razlikuje od porođaja kod zdravih žena. Način porođaja određuje ginekolog  prema propisanim kriterijumima.
     Dojenje se preporučuje i ne povećava rizik za pojavu pogoršanja, ali je potreban oprez ako majka uzima ljekove koji se izlučuju preko mlijeka.

 

Video o MS-u

Reklamno Mjesto

Anketa

Da li Vam se sviđa sajt ?
 Copyrigh 2013 - Udruženje MS-a Crne Gore. Sva prava zadrzana. Powered by Igor M
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter