Wednesday 20th of January 2021


news menu leftnews menu right

Miks za liječenje MS-a

Prijava za biltenHTML format?

Baner

Login FormaŠta je MS ?
ŠTA JE MS? PDF Štampa El. pošta

    
      Multipla skleroza (MS) je autoimuno, inflamatorno, demijelizaciono, hronično oboljenje centralnog nervnog sistema (CNS-a), koji zahvata aksone, dugačke produžetke nervne ćelije, na kojima pojedini djelovi mijelinskog omotača zapaljenski djeluju i propadaju. S obzirom da je mjelin odgovoran za brzo prenošenje nervnih impulsa, sve dok mjelin nije oštećen, poruke koje se prenose putem nervnih impulsa, koriste malu količinu energije, putuju veoma brzo i konkretno stižu na određenu destinaciju. Kada dođe do oštećenja mjelinskog omotača, prenošenje impulsa je poremećeno, usporeno zbog čega poruke sa zakašnjenjem ili sa “greškom” dolaze na “cilj”.
       Multipla skleroza je sporo napredujuća bolest, vrlo promjenljivog toka, koja se ispoljava različitim neurološkim simptomima i znacima i karakterišu je česta pogoršanja različitog stepena. Ona se može pojaviti u svakom životnom dobu, mada se najčešće javlja između 20-40 godine života i češće se javlja kod žena nego kod muškaraca.
    Ne postoji određeni nalazi ili klinički simptomi koji bi bili karakteristični za multiplu sklerozu. Samo pravilnim pristupom i praćenjem bolesnika ljekar može postaviti dijagnozu bolesti i to ne na prvoj posjeti neurologa, jer ne postoji nalaz ili jedan test koji će potvrditi ili isključiti multiplu sklerozu.
Dijagnoza multiple skleroze implicira se u pažljivom posmatranju pacijenata u toku više mjeseci ili čak i godina. Da bi se dijegnoza postavila, razmak između napada mora biti najmanje 30 dana.
   Dijagnostikovanje multiple skleroze se temelji na pouzdanim postupcima za utvrđivanje bolesti i to:
    -  anamneza (detaljno uzeta)
    -  neurološki pregled
  - paraklinički dijagnostički postupci (magnetna rezonanta - MRT; laboratoriski nalaz likvora – IgG; ispitivanje vidnih evociranih potencijala – VEP).
     Vrlo važan paraklinički pokazatelj koji može ukazati na bolest je magnetna rezonanta (MR) mozga i kičmene moždine. Pošto mnoga oboljenja proizvode lezije na mozgu vidljive na magnetnoj rezonanti, veoma je važno ne zasnivati dijagnozu samo osnovu ovog nalaza.
     Drugi važan paraklinički pokazatelj koji se analizira je likvor to jest posebno je važan nalaz oligoklonalnih traka u likvoru.Više od 80% bolesnika sa multiplom sklerozom ima pozitivne oligoklonalne trake u likvoru.
     Važno je napomenuti i da prilikom dijagnostikovanja multiple skleroze treba uzeti u obzir više parametara koji potvrđuje postojanje bolesti. U 5-10% slučajeva pacijenata sa multiplom sklerozom dobijaju pogrešnu dijagnozu.

 

Video o MS-u

Reklamno Mjesto

Anketa

Da li Vam se sviđa sajt ?
 Copyrigh 2013 - Udruženje MS-a Crne Gore. Sva prava zadrzana. Powered by Igor M
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter